Whole30

WHOLE 3O

Máj lásky a Whole30 čas

Květen 2021, moje druhé Whole30

Vrhám se na svůj už druhý program WHOLE30. Uklízela jsem si knihovnu a znovu objevila knihu Jídlo na prvním místě, která je něco jako bible Whole30 programu. Jím sice dle zásad LOW CARB nízkosacharidové stravy, ale jednou za čas určitě neuškodí udělat si na čas změnu, takové malé zpestření a restart.

Low carb stravování totiž nemá úplně přesně daná pravidla, je hodně benevolentní. Takže se klidně může stát, že jíte tři vetší úžasná a jednoduchá základní jídla a občas přidáte LC dezertík, LC pečivo, LC pizzu, mascarpone s jahodami, ořechové máslo … a z „občas“ se velmi snadno může stát „často“. Jedním z nejčastějších důvodů, proč speciálně ženy na low carb stravě nechtěně přiberou je, že každý den (nebo i několikrát denně) konzumují sice povolené, ale vysoce kalorické low carb dezerty, ke kterým si ještě udělají známou neprůstřelnou kávu (bulletproof coffe – káva, olej, máslo). To sice není můj případ, ale chtěla jsem si ve svém režimu trochu uklidit.

Co je Whole30?

Whole30 je program na 30 dní, který slibuje stravovací restart. Whole30 pomáhá zjistit, které potraviny jsou pro nás problematické a jak nás jejich konzumace ovlivňuje. Program poukazuje na vztah mezi nevhodnou stravou a řadou onemocnění. Na 30 dní se vyloučí potencionálně problematické potraviny, které se později můžou začít opět zavádět.

Program je cesta, jak budovat zdravé návyky, jak se vypořádat s chutí na sladké, jak mít více energie a lépe spát.

Jak začít s Whole30?

Než začnete, je důležité si nastudovat informace, minimálně proto, abyste programem prošli správě. Na internetu je dostupná spousta informací, jídelníčků, inspirace a osobních zkušeností. Pokud ovládáte angličtinu, doporučuji oficiální web programu www.whole30.com, kde je dostatek informací a vše je lákavě graficky zpracované. Ta stránka mě prostě baví.

Naprostým základem je kniha Jídlo na prvním místě (Dallas a Melissa Hartwing). Kniha jednoduše vysvětluje vliv jídla na zdraví, popisuje fungování těla a nabízí řešení různých neduhů pomocí navrženého programu. Kniha obsahuje i pravidla, návod na sestavení jídelníčku a pár receptů.

Já mám a využívám ještě knihu Deník Whole30 (Mellisa Hartwing), tu ale nepovažuji za nutnost pro každého. Jedná se o rozšíření knihy Jídlo na prvním místě s podtitulem: Váš průvodce úspěšným stravovacím restartem den po dni. Deník se mi líbí, čtu ho postupně po dnech a těším se na každý nový den. Je velmi praktický a povzbuzující, obsahuje také odpovědi na nejčastější otázky. Často mně udivuje, že to co v daný den programu řeším ve své hlavě, přesně objevím na stránce deníku.

Zjednodušená pravidla WHOLE30:

Zákaz!

× CUKR

× ALKOHOL A TABÁK

× OBILOVINY

× LUŠTĚNINY

× MLÉČNÉ VÝROBKY

× KARAGENAN, GLUTAMÁT SODNÝ, SIŘIČITANY

× PEČIVO, NEZDRAVÁ JÍDLA A POCHOUTKY vytvořené ze schválených přísad

Další pravidla programu:
  • Program trvá 30 dní
  • Žádné podvádění, uklouznutí a výmluvy
  • Po dobu programu se nevážit a neměřit (primárně nejde o hubnutí, zaměřujeme se hlavně na zdraví a „vítězství mimo váhu“ jako je např. energie, dobrý spánek, nálada, trávení, chutě, nepřejídání)
  • 3 jídla denně (sportovci a kojící maminky 4 jídla denně)
  • Snídaně se konzumuje maximálně do hodiny po probuzení
  • Mezi jídly je přestávka 4 – 5 hodin
  • Pokud to zvládnete, nesvačte
  • Porce se neváží a nepočítají se kalorie
Jídelníček:

Velikost porce je individuální, ze začátku bude potřeba zkoušet, porce má být tak velká, aby nás zasytila na 4 hodiny

Pro každé jídlo:

BÍLKOVINY: porce bílkovin (maso, ryby, vejce) o velikosti 1 – 2 dlaní

ZELENINA: zbytek talíře doplňte zeleninou

ZDRAVÉ TUKY: zavřená hrst, nebo 1 – 2 palce

Jednou nebo dvakrát denně:

OVOCE: porce má velikost pěsti

NECHCHTE SE INSPIROVAT
 
Příklady mého jídelníčku z prvního Whole30
whole30
whole30
Příklady mých jídel z druhého Whole30
whole30
whole30
whole30
whole30
whole30

Hlavní rozdíl mezi LOW CARB A WHOLE30:

LOW CARB

– jídlo, když je hlad

– nemusí se snídat

– mléčné výrobky ANO

– ovoce omezeno na nízkofruktózové (bobuloviny)

– brambory NE

– může se vážit, přepočítávat, hlídat sacharidy i kalorie

– z povolených surovin lze připravit LC alternativa asi úplně k všemu (LC dorty, LC pizza, LC palačinky, LC chleba, LC knedlík, …)

WHOLE30

– jídlo 3 x denně

– snídaně max. do hodiny po probuzení

– mléčné výrobky NE

– ovoce druhově neomezeno

– brambory ANO (občas, omezeně)

– jídlo nevážit a nepřepočítávat!

– nekonzumuje se pečivo, nezdravá jídla ani žádné pochoutky vytvořené ze schválených přísad

Moje WHOLE30

Za sebe říkám, že mi LOW CARB stravování připadá mnohem benevolentnější, každý si ho může uzpůsobit sobě, svým chutím a potřebám, ale je to dlouhodobý životní styl, takže je to logické. Program Whole30 má přesnější pravidla, ale je „jen“ na 30 dní, takže se to dá zvládnout.

Svůj první Whole30 jsem vyzkoušela v říjnu 2020, byla jsem z programu nadšená, ale musím se přiznat, že už jsem neměla trpělivost na fázi opětovného zavádění. Nejprve se zavádí a zhodnocují luštěniny, pak obiloviny bez lepku, mléčné výrobky a pak obiloviny obsahující lepek. Luštěniny ani obiloviny se na nízkosacharidové (LC) stravě stejně nejí, tak jsem neměla důvod je vůbec zkoušet. Po dokončení whole jsem ihned jedla podle low carb a nějak speciálně jsem na sobě nesledovala vliv konkrétních skupin potravin.

Druhé kolo Whole30 proběhlo v květnu 2021. Myslela jsem si, že to bude hračka, ale opak byl pravdou. Přestože jsem měla už informace a zkušenosti, nepřišel takový „wow efekt“, který jsem původně čekala. Na prvním Whole30 se mi velmi snadno odolávalo všem nástrahám, měla jsem chutě, těšila jsem se na pečení, ale dalo se to snadno zvládnout. Knihy jsem nadšeně hltala a všímala si různých pozitivních efektů.

Prvním zádrhelem v programu Whole30 je pro mě snídaně, jsme zvyklá jíst podle přerušovaného půstu (IF = Intermittent fasting) tak, že nesnídám. Prvních pár dnů jsme se musela do snídaně vyloženě nutit, ale nakonec jsem byla ráda. Měla jsem vajíčka se zeleninou na všechny způsoby a bylo to moc chutné, nakonec jsme ale přešla na polévky, protože to mi více vyhovovalo. Třináctý den jsem se poprvé vzbudila s obrovských hladem a dala si snídani s velkou chutí.

Druhou nepříjemností byla slabá sacharidová chřipka, kterou jsem vzhledem ke svému dosavadnímu jídelníčku nečekala. Cítila jsem se tři dny trochu unaveně a slabě, přidala jsem trochu brambor a ovoce. Nejlepší radou ale je voda s kvalitní solí, tento drink pomáhá během pár chvil po vypití.

Další překážkou byla chuť na vyřazené věci, normálně bych si na ně ani nevzpomněla, ale tím, že je „nemůžu“, jsem na ně často myslela. Konkrétně jsem měla strašnou chuť na sýry, LC pečivo, čokoládu a víno (vínem myslím alkohol J, víno jako ovoce je v programu povoleno).

 Pozitiva nakonec negativa na plné čáře převálcovala.

+ Efektivní plánovaní stravy a 100 % využití všeho nakoupeného jídla

+ Okamžité usínání

+ Ušetřila jsem pár peněz na maličkostech, které si normálně kupuji jako je např. kapučíno s sebou ve městě, mini pytlíčky ořechů kdyby náhodou, low carb dezert ve zdravé výživě (když už někdo vyrábí low carb, tak ho přece musím podpořit) apod.

+ Více energie přes den

+ Vědomá příprava jídla i vědomé jedení (jedení do nasycení)

+ Neexistuje jídlo z nudy, stresu nebo jako odměna

+ Snadnější kompenzace diabetu

+ Rapidní zlepšení akné

 

MOTIVAČNÍ TIP

Tento trik jsem objevila v knize Deník Whole30 a ráda jsem ho využívala. Jde o to, že si nemusím říkat, že vydržím program 30 dní. Cílem je jeden den podle Whole30, připravit a sníst jídla podle stanovených pravidel pro jen pro dnešek, mám to! A zítra znovu. 😛

 

EXTRA MOTIVAČNÍ TIP

Několikrát jsem měla chuť s tím seknout předčasně, ale našla jsem si na internetu dvě podpůrné skupiny, kde jsme si posílali fotky jídel a motivovali se navzájem. Bylo to skvělé a určitě všem doporučuji najít si podporu. Pokud jste ostýchaví, nebo zrovna nikoho nenajdete, můžete naspat pro podporu mně. Své příběhy, dotazy i fotky jídel můžete zaslat na nikola@jidloproradost.cz

Těším se na vaše zkušenosti.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *