Čtvrtá adventní neděle je za námi, ale nebojte, NECUKROVÍ ještě stíháte. A nejen že stíháte, teď je ten pravý čas začít.
Při přípravě low carb cukroví platí stejné zásady jako obecně pro low carb (nízkosacharidové) stravování. Rozhodnete-li se pro výrobu necukroví, nepoužijete cukr ani mouku. Na výrobu necukroví se nejčastěji používá mouka mandlová a kokosová. Můžete však použít jakoukoliv jinou vhodnou. Mouky jsou ořechové nebo semínkové a nemají takovou výdrž, myšleno trvanlivost jakou známe u klasiky.
Pokud máte čas a hlavně chuť experimentovat, pusťte se do toho, fantazii se meze nekladou. Ale pokud chcete jít na jistotu, najděte si na low carb cukroví osvědčené recepty, které již někdo před vámi, nejlépe opakovaně, zkoušel. Nízkosacharidové mouky se chovají úplně jinak, než byste čekali. Zklamaní bývají hlavni ti, kdo nemají moc zkušeností s kokosovou moukou a pokusí se o první vlastní výtvory.

A jak je to se slazením?
Popravdě, celý rok při pečení a přípravě jakýkoliv low carb ne-sladkostí nepoužívám nic. Maximálně párkrát (asi dvakrát) za rok, když peču pro někoho jiného, přidám do nízkosacharidového receptu banán. Upozorňuji ale, že banán do nízkosacharidového stravování nepatří. Na druhou stranu se jedná o skutečnou a celou potravinu (whole food) a neznám pro cukro-jedlíka lepší alternativu občasného slazení.
Od počátku mého snažení o vánoční cukroví bez cukru až do teď, provází mé výtvory zájem návštěv. Každý, kdo u nás byl, měl zájem a chtěl vyzkoušet. Mně osobně moje necukroví chutná hodně moc, ale návštěvy většinou řekly, že je to zajímavé a zůstaly u JEDNOHO (!) kousku, bohužel.
Pak se to změnilo. J
Tajemstvím mého vánočního úspěchu je (vhodné) sladidlo.
Osobně nejsem zastáncem žádného doslazování, a to dokonce ani sladidel vhodných do nízkosacharidového režimu, ale jednou za rok, „když jsou ty Vánoce“, dva druhy osladím. Většinou dělávám 4 – 7 druhů, z toho 2 druhy sladím. To jsou pak právě ty, co ostatním chutnají. J
Vhodná sladidla jsou erythritol a xylitol.
ERYTHRITOL
- Cukerný alkohol
- V přírodě se nachází v některých potravinách
- Vyrábí se z kukuřice
- Neobsahuje kalorie
- Nezvyšuje krevní cukr
XYLITOL
- Cukerný alkohol
- Přirozeně se vyskytuje v přírodě – březový cukr
- Vyrábí se z kukuřice nebo březové šťávy
- Krevní cukr zvyšuje minimálně
- ! Milovníci zvířat zpozorněte ! xylitol je nebezpečný pro psy
Můžete použít také slazení stévii, ale tu já nemám ráda a vůbec ji nepoužívám. Vadí mi její chuť. Pokud někomu chutná, je to také vhodná volba do nízkosacharidového stravování. Stévie je přírodní sladidlo, pocházející z rostliny a má nulovou kalorickou hodnotu.
Ať použijete jakékoliv sladidlo, nebo nepoužijete žádné, nezapomeňte, že ne-cukroví má oproti klasickému cukroví velmi krátkou dobu trvanlivosti. Z vlastní zkušenosti mám vypozorováno, že optimální je sníst nepečené necukroví do týdne (max. 10 dní), pečené tak dva týdny. Low carb cukroví skladujte v ledničce.
Osobní TIP:
Necukroví skladuji v mrazáku, tam se rychle nezkazí. Je to zároveň i můj tip, jak cukroví nesníst hodně. Ráno si nachystám pár kousků na talířek a většinou je sním plánovaně k pohádce, kafíčku nebo před procházkou.
NECUKROVÍ, které je oslazené (xylitolem nebo erytrhritolem) mívám v ledničce v pohotovosti přichystané pro návštěvy.
Low carb alternativy jdou vymyslet na jakýkoliv druh cukroví. Opravdu, všechno jde. Ale já na to nejsem, miluji vaření a pečení, ale jen jednoduchých věcí. I když vím, že výsledky stojí za to, nikdy nedělám nic složitého. Všechno nejlépe v jedné míse a s minimem práce, to je můj styl.

Mám pro vás jeden recept, na (LC) máslová kolečka, chutnají trošku jako sušenky. Celá příprava a výroba je velmi rychlá, recept pro lenochy nebo věčné nestíhače.
Pokud necukroví vytvoříte, nenechte si to pro sebe! Budu ráda za sdílení.
@jidloproradost
#jidloproradost #lowcarbradost
nebo mi své výtvory pošlete do INBOXU (IG, FB, nikola@jidloproradost.cz).
Krásné a veselé Vánoce. Užijte si je!

NEcukroví – MÁSLOVÁ KOLEČKA
KOLEČKA:
100 g másla (menší půlka klasického balení)
60 g lučiny (1 celý baliček)
1 vajíčko
60 g kokosové mouky
sladidlo dle chuti
vanilkový extrakt
prášek na pečení
špetka soli
POLEVA:
čokoláda (minimálně 85 %)
kokosový olej

Postup:
- Máslo nechejte změknout.
- Všechny ingredience vložte do mísy a míchejte tak, aby vzniklo hladké těsto.
- Těsto přendejte na potravinářskou fólii a zatočte jako váleček.
- Zabalený váleček nechte uležet v ledničce asi tak na hodinu.
- Po vytáhnutí z ledničky nakrájejte těsto na plátky – to je nejrychlejší a nejpohodlnější varianta.
- Vzniklá kolečka dejte na plech a pečte 15 – 20 minut na 180 °C.
Moje verze:
Těsto krájím na plátky a vzniklá kolečka protáhnu přes kulaté vykrajovátko. Líbí se mi totiž, když jsou všechny kousky přibližně stejné. Horní stranu kolečka ještě přejedu vidličkou, vytvoří se tím po upečení hezká struktura.
Kdysi jsem těsto je nakrájela a bylo hotovo, Rychlíka. Jenže pak mi cukroví začalo trochu vzhledově připomínat bramborový knedlík, a to mi vadilo, proto ta vychytávka s vykrajovátkem a vidličkou.
Poleva:
- Ve vodní lázni nechte rozpustit čokoládu s trochou kokosového oleje.
- Vzniklou polevou ozdobte upečená máslová kolečka. (Já dělám takové jakoby cik cak čáry.)


Jak vidíte i z fotek, takové jednoduché necukroví, může být zábava pro všechny ruce, neboli pro celou rodinu.
Doufám, že vám necukroví bude chutnat stejně dobře, ne-li lépe než klasické cukroví. Minimálně budete mít zajímavou alternativu pro své návštěvy. U nás to funguje, cukroví bez mouky a bez cukru, chce ze zvědavosti ochutnat každý.
Objevila jsem kouzlo low carb stravování a dnes ukazuji lidem cestu jednoduchosti skutečného jídla z opravdových potravin. Baví mě inspirovat a pomáhat v úsilí žít život bez závislosti na cukru. Předávám své zkušenosti a znalosti, jak začít a jak v novém životním stylu snadno vytrvat.