Recept: Low carb OBALOVANÝ KVĚTÁK

Recept na low carb obalovaný (smažený) květák, který se dá upéct v troubě

LC obalovaný květák je zařazen i do inspirativního jídelníčku, aby bylo vidět, že s malou obměnou můžeme jíst i jídla, na která jsme zvyklí v dosavadních jídelníčcích. Klasický recept do low carb stravy nepatří z důvodu použití mouky a strouhanky. 

Smažená jídla nepatří mezi má oblíbená, dá se říct, že jsem je nikdy moc nejedla. Jedním z důvodů je také to, že ráda připravuji co nejjednodušší jídla a k těm podle mého názoru, příprava, trojobal, smažení a úklid po akci smaženého jídla nepatří. V nízkosacharidové verzi a za použití trouby je ale příprava jednoduchá.

 

Lowcarb OBALOVANÝ KVĚTÁK

 1 květák

 2 vejce

mandlová mouka

lahůdkové sušené droždí

psyllium

olej

sůl

Postup:

  • Květák rozeberte na přibližně stejné velké růžičky a dejte na chvíli povařit do osolené vody. Květák navařte do měkka, měl by zůstat polotvrdý.
  • Květák sceďte a nechte vychladnout.
  • V jedné misce rozšlehejte vejce se špetkou soli.
  • Do druhé misky si připravte low carb směs na obalování. Smíchejte mandlovou mouku, lahůdkové sušené droždí a psyllium, poměr surovin záleží čistě na vás. Já dávám největší část (asi polovinu) mandlové mouky, pak lahůdkové droždí a nejméně psyllia.
  • Vychladlý květák obalte ve vajíčku a poté ve směsi na obalování. Stačí jedenkrát, ale můžete i dvakrát.
  • Obalený květák položte na plech a pokapejte olejem.
  • Vložte do rozpálené trouby a pečte přibližně na 180 – 200 °C.
  • Až růžičky začnou být jakoby zlato-hnědé, otočíme je a dopečeme i z druhé strany.
  • U pečení nesledujte čas, ale spíše barvu.

Tip:

Obalovaný květák nemusíte péct v troubě, můžete je klasicky osmažit na pánvičce, jak jste zvyklí. Já připravuji tento recept s pomocí trouby hlavně kvůli úspoře času a svému pohodlí. Když dám připravený květák do trouby, už se o něj nemusím starat, jen párkrát nakouknu a zkontroluji barvu.

Extrémní rychlovka:

Pokud chcete uspořit svůj čas ještě více, nemusíte růžičky předvařovat. Můžete celý první krok vynechat a začít rovnou obalovat. Troubu poté dáte na méně stupňů a budete péct o chvíli déle. Nebo máte druhou možnost a to takovou, že dodržíte postup (trouba 18 – 200 °C do zlatohněda), potom bude pokrm křupavější.

Tento snadný recept je důkazem toho, že na low carb stravování můžeme jíst s malou úpravou téměř cokoliv, na co jsme byli z klasické stravy zvyklí, nebo na co dostaneme zrovna chuť.

@jidloproradost #jidloproradost #lowcarbradost

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *