Borůvkový kešu dort – můj „osudový“ dort

Mám jeden DIA příběh, v dnešní době už je obvyklý, skoro jako přes kopírák, ale i mně se stal. Dnes je mi 32 let, od 10 let mám cukrovku I. typu. Od mala miluji sport, jídlo a zdravý životní styl. 

Asi dvacet let jsme měla i přes přesné dodržování všech doporučení vysoké nebo kolísavé
glykémie, nekompenzovanou cukrovku. Bylo to náročné, a to hlavně psychicky. Je strašné poslouchat dvě dekády lékaře a okolí, že určitě něco dělám špatně a nedodržuji rady lékařů, když tomu bylo právě naopak.

První zmínky o nízkosacharidové stravě jsem zaznamenala na internetu. Šlo ale spíše je o jakési útržky, moc jsem tomu nerozuměla. Říkala jsem si, že je to největší nesmysl. Přečetla jsem si, že diabetici druhého typu mohou nízkosacharidovou (low carb high fat) stravu vyzkoušet, ale pro diabetiky I. typu není vhodná. Byla jsem už tak zoufalá ze zdravotního stavu, že mi to pořád vrtalo hlavou. Nevzdala jsem to a hledala jsem dál informace.

Za nějakou dobu jsem si ukuchtila Borůvkový kešu dort podle receptu z blogu Cukrfree.

Začal můj experiment. Kousek dortu jsem jedla na odpolední svačinu bez píchání inzulínu a měřila jsem si glykemie. Před dortem, půl hodiny po, hodinu po a třeba i dvě hodiny po snězení. Takto jsem to dělala čtyři dny, ale už první den jsem byla nadšená z výsledků.

Glykémie vzrostla o 0 až 2 mmol/l, a to úplně bez inzulínu.

Pro mě to byl zázrak.

Díky tomuto osudovému dortu, jehož recept vyhovuje zásadám low carb high fat (nízkosacharidového) stravování jsem ve svém jídelníčku začala postupně ubírat sacharidy a bylo mi zdravotně lépe a lépe.

Jím převážně nízkosacharidově a cítím se skvěle, čemuž napovídají i mé zdravotní výsledky.

Mám narozeniny, tak jsem si svůj „OSUDOVÝ DORT“ opět připravila.

Můj osudový dort = Cukrfree Borůvkový kešu dort

INGREDIENCE

Spodní vrstva

130 g kešu

100 g mletého kokosu

vanilková esence

1/2 lžičky skořice

100 ml kokosového mléka

 

Horní – borůvková vrstva

340 g kešu (namočených minimálně 6 hodin)

300 g mražených borůvek

1/4 hrnku kokosového mléka

2 lžíce šťávy z citronu

3 lžíce kokosového oleje

+ pistácie nebo lesní plody na ozdobu

Postup

Spodní vrstva:

Kešu, společně s mletým kokosem, vanilkou, skořicí a kokosovým mlékem vložíme do mixéru a mixujeme, dokud se nám nevytvoří hladká hmota. Hmotu poté rozdělíme na 3 části a rovnoměrně rozprostřeme a pomocí prstů nebo lžíce přitlačíme na dno formiček. Formičky poté překryjeme a vložíme alespoň na 1,5 hodiny do lednice.

Postup 

Horní borůvková vrstva:

Kešu přecedíme, propláchneme a společně s dalšími ingrediencemi vložíme do mixéru. Směs mixujeme, dokud se nám nevytvoří jemná hmota. Vzniklou hmotu poté rozdělíme na 3 části a rovnoměrně rozprostřeme do formiček se zatuhlou spodní vrstvou. Hotové dortíky vložíme alespoň na 3 hodiny do mrazáku. 

Poté je ozdobíme lesními plody nebo nasekanými pistáciemi a podáváme.

Jak to letos dopadlo?

GLYKÉMIE – po jednom kousku (1/8 dortu) bez aplikace inzulínu téměř bez reakce, velmi pozvolné zvýšení glykémie o 0,6 mmol/l během dvou hodin (kontinuální měření glykemie)

DOMÁCNOST – borůvky a fialové fleky všude možně (měla jsem svůj nešikovný den) 😀

CHUŤ – úžasné a syté

VZHLED – posuďte sami 🙂

 

JAK TO MÁTE VY?

Máte také nějaké své „osudové“ jídlo? Nebo extra jídlo, které si připravíte ve výjimečných chvílích a nebo třeba jen jednou ročně?

Poznámky:

– recept sdílím v originálním zněním se svolení Janiny Cukrfree.cz,

– na starší fotce si můžete všimnout, že jsem na svůj první dort použila na ozdobu kiwi, kiwi nepatří mezi low carb ovoce (to jen aby bylo jasno).

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *